Kako odabrati primjerene igračke?

Uncategorized

Igračke Bosna Igračke za djecu. Svako za svoje dijete želi samo najbolje. U moru igračaka koje su danas dostupne na tržištu, mi želimo odabrati one najbolje. Jedan od važnih kriterija za dobru igračku je i da će djetetu biti zabavna.

Donosimo vam 10 točaka koje vam mogu pomoći u odabiru prave igračke za dijete.

Igračke Bosna Igračke za dječake igračku

1. Dob djeteta: Igračke trebamo kupovati prema djetetovoj dobi. Djetetu koje ne hoda ne kupujemo bicikl, kao što predškolcu ne kupujemo zvečke. U tu svrhu, na pakiranju igračaka je posebna oznaka koja nam govori za koju dob djeteta je igračka primjerena.

2. Interes: Djeca brzo počinju pokazivati zanimanje za određenu vrstu igračaka. Iako većina djece uživa u slaganju kocka neka djeca ipak više vole igru s lutkama ili automobilima. Ako dijete zanima samo jedna vrsta igračaka, ipak mu nemojte kupovati isključivo samo te igračke, jer djeca trebaju različitost. Možda uz novu igračku dijete shvati da je zainteresirano i za nešto drugo.

3. Stupanj razvoja: Bez obzira na to kakve igračke imaju njegovi vršnjaci, ne smijemo inzistirati na igranju s igračkama za koje dijete možda nije spremno ili ne pokazuje interes. Neke djevojčice sa tri godine već znaju upotrebljavati stroj za pletenje, dok neke uživaju u igri kuhinje.

4. Izazov: Igračka treba biti odabrana tako da djetetu predstavlja izazov i da se treba malo potruditi. Malo dijete uči u ruke primiti pametnog psića, dok je četverogodišnjacima izazov kako sastaviti vulkan ili kako izraditi narukvicu za mamu.

5. Znanje: Svaka igračka može obogatiti djetetovo znanje. Lopta je recimo sasvim jednostavna, ali je možda oslikana raznovrsnim motivima. Različita radna vozila predstavljaju različita zanimanja, kamioni s raznim funkcijama naučit će dijete nekim osnovama fizike. Glazbene igračke i sve one koji potiču dijete da se kreće, odlične su do prve godine starosti.

6. Sigurnost: Svaka igračka za djecu mora biti 100% sigurna. Za sigurnost igračke brinemo i tako da ne kupujemo igračku koja nije prikladna za djetetovu dob. Djetetovoj dobi primjerene igračke moraju biti dovoljno čvrste, bez oštrih rubova i kutova, dobro ušivenih šavova kroz koje ne može ispustiti sadržaj i niti čestice koje mogu naškoditi djetetu.

7. Kreativnost: Djeci brzo može dosaditi igračka koja nema veći potencijal za igru. Najbolje su igračke koje se mogu koristiti u igri na više načina te kombinirati s drugim igračkama. To su na primjer kocke, puzle , vozila s dodatnom opremom, lutke s kolicima i drugim dodacima.

8. Čistoća : Igračka treba biti jednostavna za održavanje. Treba se moći lako brisati i/ili oprati;  kako se na njoj ne bi nakupile nečistoće koje pogoduju stvaranju bakterija, klica i grinja.

9. Kretanje: Dijete treba imati mogućnost razvijati svoje motoričke sposobnosti, bilo to kretanje cijelog tijela ili razvijati finu motoriku. Manju djecu na kretanje potiču igračke kao psić Shegy, a nešto veću djecu  guralice ili tramboline ili jednostavno uže za preskakanje.

10. Drušvenost i samostalnost: U dječju igru trebaju biti jednako uključene aktivnosti koje ne zahtijevaju više sudionika pa  razvijaju vlastitu maštu, ali i društvene igre kroz koje se uče međusobni odnosi i suradnja s drugima.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *